En lille robot skal samle tyggegummi og cigaretskodder op i Aarhus

Publiceringsdato: 10/10/2022
Færdselsstyrelsen har givet Aarhus Kommune tilladelse til at lade en selvkørende robot samle tyggegummi og cigaretskodder op på to arealer i kommunen.
Forsøgsordningen for selvkørende enheder trådte i kraft den 1. januar 2021. Færdselsstyrelsen har på baggrund heraf udstedt en bekendtgørelse om de tekniske krav til robotten, tilladelsesindehaveren m.v., ligesom det er Færdselsstyrelsen, der giver tilladelse til forsøg. 

En selvkørende enhed kan beskrives som en selvkørende robot, der kører med lav hastighed, er udstyret med lys og lygter og som ikke fylder mere end en barnevogn.

Aarhus Kommune har ansøgt om tilladelse til at lade robotten opsamle tyggegummi og cigaretskodder på havnepladsen ved Aarhus Citylab og Musikhusparken, som er et græsareal foran Musikhuset i Aarhus. Frem til og med den 31. december 2024 kan robotten udføre disse opgaver, men kun i tidsrummet mellem kl. 5.00 til kl. 7.30 om morgenen, hvor der alene er et begrænset omfang af trafikanter.

Mulighed for at få EU-typegodkendt selvkørende motorkøretøjer
Der findes også en forsøgsordning for selvkørende motorkøretøjer, som administres af Vejdirektoratet. Dog er det Færselsstyrelsen som forestår godkendelsen af køretøjer som kan benyttes i forsøgsordningen. Det nu er blevet muligt at få EU-typegodkendt de køretøjer, der skal indgå i forsøget. Forordning 2022/1426 har åbnet op for, at det gennem den harmoniserede lovgivning i EU er muligt at få godkendt små serier af køretøjer, der er selvkørende.
 

Du kan læse Transportministerets pressemeddelelse vedrørende tilladelsen her.