Når du ønsker at starte en kørekortsag, hvad enten der er tale om nyerhvervelse, fornyelse, generhvervelse eller ombytning mv., skal ansøgningen om kørekort indgives til Borgerservice. Det er herefter kommunen, der som udgangspunkt træffer afgørelse i din sag. Hvis der er særlige forhold i sagen, videresender Borgerservice sagen til Færdselsstyrelsen, som vil træffe afgørelse. Disse forhold kan blandt andet være af helbredsmæssig karakter, men det kan også være forhold i ombytningssager, hvor der rejses tvivl om ægtheden af det kørekort, som ønskes ombyttet. Strafferetlige afgørelser om fx din førerret, frakendelser af kørekort og lignende behandles også af Færdselsstyrelsen.
Når enten kommunen eller Færdselsstyrelsen har truffet afgørelse i en kørekortsag efter reglerne i kørekortbekendtgørelsen, kan afgørelsen påklages til Trafikstyrelsen. Der vil normalvis fremgå en klagevejledning af Færdselsstyrelsens eller kommunens afgørelse, hvori der står, at afgørelsen i første omgang skal påklages til den myndighed, som har truffet afgørelsen. Kommunen eller Færdselsstyrelsen vil i den forbindelse gennemgå sagens akter og fremsende dem sammen med en udtalelse og din klage til Trafikstyrelsen. Du skal være opmærksom på, at klagefristen er 4 uger, som regnes fra den dag, afgørelsen blev meddelt dig fra kommunen eller Færdselsstyrelsen.
Når Trafikstyrelsen har modtaget sagen fra kommunen eller Færdselsstyrelsen, vil du få fremsendt et kvitteringsbrev med information om den forventede sagsbehandlingstid.